lördag 31 mars 2012

Koppla ner!

Idag är det Earth Hour. Under kvällen släcker man ner både i Kungälv och Tokyo och så tänker man på saker man kan göra för klimatet, kanske källsortera eller så. Och så har man gjort sin miljöinsats för det här året! Hurra! Vi har en dag för de stackars menlösa barnen, en dag för de gnälliga kärringarna, en dag för världsfreden (då vi låtsas som att Sverige inte håller på med så mycket vapenexport, trala) och en dag då vi tänker på klimatet. Alla andra dagar kan vi glatt konsumera, förtrycka, kriga, flyga till Thailand och köra bil till kiosken som ligger fem minuter bort, för vi har faktiskt gjort vår del. 

Förlåt om jag raljerar, men jag tycker mig ha fog för det. Jag säger inte att det är skräp att vi har de där dagarna, men jag tycker att det är djupt tragiskt att de ska behövas. Därmed inte sagt att man inte ska delta i Earth Hour, det tycker jag absolut att man ska. Jag ska också. Men jag tror att det finns en fara i att göra det enstaka tillfället till ett jippo, i alla fall när det gör att vi glömmer hur viktigt det är med kontinuitet.

Jag och Johan har ett projekt som vi kallar Nedkopplad Torsdag. Idén föddes i höstas efter att vi lyssnat på ett radioprogram. (Minnet är bra men kort. Programmet gick på SR, men vi minns inte vad det hette.) I programmet följde reportern med en man som bodde på en av öarna i Göteborgs skärgård. Han levde tillsammans med sin fru och sina barn i ett spartanskt pörte, utan el, avlopp eller rinnande vatten. Det var på vintern. Mannen gick ut och hämtade snö, som de sedan smälte för att göra te. Reportern frågade hur det var med toalettbesöken. Mannen förklarade att det var till att gräva sig en grop och torka sig i röven med snön. Reporten testade. Hon tyckte att det var kallt. Mannen sov ofta ute, eller i olika fågelskådarskjul. Varken han eller hans fru arbetade särskilt mycket, det behövdes ju inte för de hade nästan inga utgifter. De lekte mycket istället. Umgicks. Bara fanns till. Han lämnade ett tips till lyssnarna. Att vi skulle lyssna mer på oss själva. På vintern när det är mörkt kanske vi behöver sova mer. Släcka lamporna och låta kroppen styra sig själv. Inte vara uppkopplade hela tiden.

Vi bestämde att testa. Tanken var att vi skulle ha en dag i veckan då vi var helt nerkopplade. Ingen tv,  radio, musik, dator och helst ingen telefon, inga elektriska ljus eller några hushållsmaskiner igång. (Undantaget kan vara att få laga mat, tänker jag.) Vi har lyckas genomföra det fullt ut en endaste gång, men ambitionen finns kvar. Anledningen att vi valde just torsdag är för att det är den dag i veckan då jag oftast är tröttast. Det blir i praktiken ett par timmar, för på dagarna jobbar vi ju. Men om vi lyckas få rull på det är tanken att vi ska testa det även under helgen.

Det fyller flera funktioner, tänker jag. Förutom att du minskar dina utsläpp tar du hand om dig själv. Du slipper för en stund allt brus. Det är viktigt att det är tyst runt oss ibland. Du får chans att vara i stillhet om du är själv och möjlighet till ordentliga samtal om du är tillsammans med någon. Du får öva dig i att inte göra så mycket, kanske rent av ha tråkigt. Kanske läser du, eller skriver, stickar, målar eller bygger småskulpturer i trolldeg. Du får känna på hur det är att inte har tillgång till el. Det är nog bra.

Är det någon som har lust att haka på? Vilken dag vill du koppla ner? Ska vi ses och koppla ner tillsammans? Vi är så upptagna jämt. Vi jobbar och sliter så mycket, vi utsätts och utsätter oss själva för så mycket intryck. Men vi pratar inte tillräckligt med varandra. Vi ses för sällan och bara umgås.

Jag hävdar att det krävs politiska beslut för att få stopp på våra vansinniga utsläpp. Det är en tung börda att lägga på den enskilda personen. Men innan vi lyckas rösta fram politiker som är modiga nog att ta de besluten, får vi nog vackert dra vårt strå till stacken. Det är redan bråttom.

Till sist en tanke att ha med sig under Earth Hour: Om du väljer att tända paraffinljus under din nedsläckta timme ökar du dina koldioxidutsläpp istället för att minska dem. Paraffin tillverkas nämligen av olja. Stearin och bivax är bättre.

Inga kommentarer: